MedIQ

Kerri Morrone cukorbeteg és blogger, méghozzá az egyik leghíresebb (Sixuntilme blog). Mióta megismertem személyesen, őt tartom a legjobb e-páciens példának. Blogján megbízható információkat tesz közzé, nagy közössége van és mindezt hosszú időn át fent tudja tartani. Legutóbbi projektje a napokban ért véget. Ez a Diabetes365, melynek során minden nap csinált egy képet 2008-ban, ami így vagy úgy cukorbetegségéhez köthető.

Ha az ember megnézi a képek alapján készült videót, az az érzése támad, hogy egy kicsit betekintést nyert egy ilyen krónikus betegség menedzselésébe. Van Flickr kollekciója is:

Miért tartom ezt fontosnak?

A pácienseknek olyan emberekre van szükségük, akik segítenek nekik eligazodni a temérdek online orvosi információ áradatában. Az e-páciensek ebben kulcsszerepet játszanak. Ők talán a legjobb vezetők...

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr31854664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KIZS 2009.01.03. 12:09:43

Mi az a kis bigyó ami az elején a felkarjára van tapasztva? Valami automatikus adagoló?

noizewash (törölt) 2009.01.03. 12:41:28

Szöveti glükóz szenzor, 5 percenként méri az intersticialis cukorszintet, (15-20 perc latenciával nagyjából megegyezik a vércukor értékével). Elérhető Magyarországon is, van olyan termék, mely inzulinpumpával együtt működik, nagyon profi beállítást tesz lehetővé.

szilárdan... · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.01.03. 13:52:07

@noizewash: Erről lehet valami bővebb infot találni, lehetőleg magyarul? Mondjuk én II-es típusba tartozom és egyelőre tablettákon vagyok, de hosszabb távon érdekelne a téma.
---

A flickr-en van egy képe, amin az ujjait mutatja a vérvételek nyomaival... nem értem. Nekem anno azt mondta az orvosom, hogy ne az ujjhegyből vegyem a vért, hanem az ujjam oldalából, a körömtől pár mm-nyire. Ott ugyanis kevésbé érzékeny és kevésbé zavaró.

noizewash (törölt) 2009.01.03. 14:25:14

@szilárdan...: Jelenleg Magyarországon csak az 1-es típusúaknak támogatott a szenzoros pumpa (elég sok spec. körülmény figyelembe vételével), de az is kb. 200.000 Ft-ba kerül. Megvehető persze TB támogatás nélkül is, kb 1.200.000 Ft :(
A szenzorok 3, illetve 6 napig működnek (platina elektród eddig megbízható), kb. 9 000 Ft-ba kerülnek. Lehetőség van egyfolytában való viselésére is, persze 3-6 naponként máshová feltéve. De stabil cukorbetegeknél elég időnként. A szenzort lehet a felkaron kívűl a has bőre alatt is viselni. Mivel ez a high tech jelen pillanatban, elég drága sajnos. Több infó erről, anélkül, hogy a céget megnevezném:
www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=real+time+glucose+monitor+insulin+pump&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Az ujjain azért vannak szúrásnyomok, mert időnként kalibrálni kell a szenzort ezekkel az adatokkal.

Tényleg célszerűbb az ujjbegy oldalából, jól mondta az orvosod.

E

KIZS 2009.01.03. 17:40:57

Nem is tudtam, hogy létezik ilyen mérőke. Praktikus lenne, mert mondjuk egy motoros túrán nyakig beöltözve nem annyira kivitelezhető az ujjszúrogatós mérés (és mondjuk szakadó esőben, 0 fokban meg nem is igazán stabil a mérőke). De hát 9000 forint 3-6 naponta azért egy picit sok. A pumpa is jó lenne alkalmanként, mondjuk több napos kirándulások alkalmával, de annak csak akkor van értelme (nálam), ha cukormérés alapján ad inzulint és nem egy előre beállított program ad előre meghatározott egységeket. Hiszen pont akkor van gondom, amikor amikor nem tudok előre tervezni. De hát belelóg a kezem a bilibe, majd ha nyerek a lottón...

tyto 2009.01.04. 16:27:08

nem tudjátok véletlenül, hogy a II-es típusúaknak a byetta vagy a heti egyszer használatos elnyújtott hatású változata mikor lesz itthon forgalomban?

januártól van valami kísérlet vele az uzsokiban, de hogy itthon mikor lehet felírni, azt nem tudom. egyelőre németországból hozatjuk. 34 ezer ft egy hónapra.+tűk, +tesztcsíkok. nem fogjuk sokáig bírni. sajnos. de az avandametnek komoly és rossz mellékhatásai voltak, tehát muszáj abbahagyni.

vighkata 2009.03.22. 22:42:57

Én jelenleg inzulinpumpát használok, és a programozást is meg lehet változtatni időlegen, vagyis csak egy-két órára. Tehát lehet előre tervezni.
a szenzoros mérést én is szívesen fogadnám, de egyelőre nálunk nagyon drága.
Az még egyelőre nem megoldott, hogy a pumpa a mért érték alapján automatikusan adagolja az inzulint. Technikailag már működik, de még vannak pontatlanságok. Ezért még nekünk kell "gondolkodni" a pumpa helyett. A szenzor mindenképpen hasznos, mert a célértéket beállítva jelez, ha a kívül eső tartományban van a cukorszint.
Kata
süti beállítások módosítása