MedIQ

A Plos Genetics lapjain jelent meg egy fontos cikk egy új módszerről, mellyel akár DNS-keverékből is meg lehet határozni, egy adott egyén DNS-e megtalálható-e benne. Pontosabban, ha az egyén DNS-e a teljes keveréknek csak az egy ezrelékét teszi ki, akkor is hatékony a módszer.

Az egy dolog, hogy az igazságügyi orvostan csúcsfegyvert kaphat a kezébe ezáltal, de arról kevés híradás szól, milyen problémát okozott ez a genetikai adatbankok számára.

Számos genetikai projekt sikerének titka az összegyűjtött DNS mintáktól függ. Ehhez gyakran önkéntesek adják DNS-üket, persze fontos szempont, hogy mindennek névtelenül kell történnie. Viszont ezzel az új eszközzel, kimutatható, vajon egy egyén DNS-e szerepel-e a minták keverékében. Ezért a National Center for Biotechnology Information, a Broad Institute of MIT and Harvard és a Wellcome Trust már vissza is vonták aggregált adataikat, nehogy az önkénteseket fel lehessen ismerni vagy nehogy ő maguk hozzáférhessenek genetikai adataikhoz.

Jó példa ez, milyen nem várt veszélyekhez vezethet a DNS bankok térhódítása.

(Forrás: Spittoon)

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr68657710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása