MedIQ

Lényegében a 6 éves orvosi oktatás (leegyszerűsítve és sarkítva) abból áll, hogy véletlenszerűen kiválasztott eseteket dolgozunk fel. Mind a praktizáló orvosok, mind pedig azok, akik végül mégis más szakmát választanak, úgy is próbára tehetik tudásukat és memóriájukat, ha eseteket dolgoznak fel, de mindezt online. Ehhez 3 oldalt tudok ajánlani.

Az első és a legjobb is egyben a Clinical Cases and Images gyűjteménye, több száz esetleírással, nagyszerű minőséggel. Laboreredmények, rengeteg kép és referencia.



A második egy olyan online szaklap, mely kizárólag esetekkel foglalkozik és nemrég indították útjára. Cases Journal:



A harmadik pedig egy orvosi kvízekre épült szolgáltatás, mely ugyancsak elég új. QuizMD:



Jó agyalást!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr27489225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teobromin2 2008.05.30. 21:28:13

Sziasztok!

Engem a legutolsó ragadott meg (nem orvostanhallgatóként is) :) Mit gondolsz Berci/mit gondoltok, nem lenne értelme egy ilyesmit csinálni magyarul?

Az egész alapját képező rendszert (és ezt most mint informatikus-hallgató is mondom) egyáltalán nem lenne nehéz megírni (például) php-ben. Ez egy nyár alatt simán összedobható pár lelkes egyetemi hallgatóval is.
Persze, nyilván ezután (tehát azután, hogy a motor megvan), senkinek sem lenne kedve ezer kérdést/választ begépelni, de nyugodtan lehetne úgy csinálni, hogy userek által feltölthető legyen, nem? Mindenki beírhat kérdéseket, jó és rossz válaszokat rájuk, illetve kommentárt (ami segíthetné a hibák szűrését is). Sőt, esetleg a megoldók is kommentálhatnák a kérdést/válaszokat, akár eszmecserére is lehetőséget adva.

Szóval, volna ennek értelme?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.05.31. 08:36:46

Szia!

A rendszer tényleg nem bonyolult. Amiről írsz, az már létezik quiz.md címen.

Szerintem nincs értelme létrehozni mindezt magyarul, mert ehhez aktív szerkesztők kellenének. És vajon milyen lenne az aktivitás, ha egy több ezer fős orvostársadalomban nagyjából 10-en dolgozunk ilyen területen...

Angolul működik a dolog, és jelenleg nem látok más kiutat.

De ha valaki mégis rávenné magát, hogy belevág, én szívesen segítek.

teobromin22 2008.05.31. 20:26:20

Szia!

Azt hiszem egy tulajdonképpen lényegtelen apróságban félreértettél, de egyébként világos amit mondasz (arra is rögtön reagálok).
Tehát azt írtad, hogy "Amiről írsz, az már létezik quiz.md címen" - na, asszem, ezt nem értetted meg pontosan, vagy én fogalmaztam homályosan :) Szóval, _PERSZE_ hogy tudok róla, hogy létezik - hiszen _ÉPP ERRE_ válaszként vetettem fel a magyar verziót! Erre vonatkozott az a megjegyzésem, hogy "nem lenne értelme egy ilyesmit csinálni magyarul"; az "egy ilyesmi" az a quiz.md-re akart hivatkozni :)

A lényegre térve. Azt írod, hogy "nagyjából 10-en dolgozunk ilyen területen" Az ilyen területet azt a blogolásra érted? Amúgy az teljesen rendben van, hogy egy kórházban dolgozó orvos nem fog nekiállni kvízkérdéseket szerkesztgetni/kitölteni - de én alapvetően az orvostanhallgatókra gondoltam!! Nem tudom nálatok ez hogy megy (ezért is jó, hogy beszélünk, majd elmondhatod :) ), de nálunk informatikán teljesen megszokott, hogy a hallgatók megosztják egymással az anyagokat, sőt, összedolgoznak (pl. wikis felületeken) különböző anyagokon. (Pl. tételek közös kidolgozása stb.) Ez teljesen elképzelhetetlen az orvostanhallgatók esetén? (Ez most egy őszinte kérdés, már olyan értelemben, hogy fogalmam sincs, hogy ez nálatok hogy megy, nem vagyok képben, tehát nem költői kérdésnek szántam, tényleg nem tudom mi a válasz :) )
Ja igen. Azért kérdeztem rá, hogy mire vonatkozott a "10-en dolgozunk" kitétel, mert miközben a fentiek többé-kevésbé rendszeresen mennek az infón - azért blogolni már jóval kevesebben blogolnak... :) Tehát ha azt mondod, hogy csak 10-en blogolnak a sok ezerből, az szerintem - talán - még nem zárja ki, hogy egy ilyen működjön.

Mert ennek csak így lehetne értelme: ha orvostanhallgatók csinálnák. Őket érintheti (pl. tanulmányilag) előnyösen egy ilyen akció, és ők érhetnek talán rá, meg a közösség segítése stb. :) (Persze, gondolom azért orvostanhallgatónak lenni jóval szabadidőrablóbb mint informatikusnak (ezt sajnos megfelelő ismerősök híján megintcsak nem tudom), de biztos nálatok is vannak mindenféle diákszervezetek stb. tehát azért biztos van valami felesleges, nem közvetlenül tanulásban leköthető szakmai energia :) )

Mit gondolsz? Vagy ez teljesen reménytelen lenne Magyarországon?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.06.01. 09:03:21

Szia!

Mindenben igazad van, túl pesszimista voltam.

Úgy értettem, amit mondtam, hogy szerintem a piac le van fedve (hiába angol nyelven), de ha valaki informatikai oldalról megcsinál egy ilyet, én az orvosi oldaláról szívesen megalkotom.

Talán néhány tucatnyi medikus létrehozhatna egy gyümölcsöző közösséget.

Dobj egy e-mailt, ha komolyan érdekel a dolog.

teobromin22 2008.06.02. 19:59:32

Szia Berci!

Kérnék pár napot, egyrészt hogy átgondoljak egy-két ötletet/lehetőséget ezügyben (informatikai kérdéseket... pontosabban informatikai kérdéseket IS); meg talán még beszélnék egy barátommal is. (Aki webes technológiákban ugyan kevésbé van otthon, viszont amúgy egészségügyi mérnök, és kellően lelkes szervezőember szokott lenni, biztos lenne pár hasznos meglátása.) Utána mindenképp írok neked magánban!

first pass 2008.06.02. 23:05:39

Én is szívesen beleokoskodnék ebbe a projektbe,gyszerészhallgatóként......

rothadó test csimota 2008.06.03. 09:06:57


csak az ilyen hibákat

mint a gégemetszés = tracheotomia v. tracheostomia

érdeems elkerülni

főleg, hogy a tracheotomia sem azonos a tracheostomiaval

garázdabillegető (törölt) 2008.06.03. 17:29:22

"gégemetszést: tracheotomiát (vagy tracheostomiát) végzett önmagán"
Ne tessék már bántani NCurse-t. Vélhetőleg azért írta így, mert sejtette, hogy a faszinak már volt régebben tracheostomája, és feltételezte, hogy annyit tett, hogy megnyitotta magának a régit, azaz nem tomiát csinált... Az persze igaz, hogy ezek egyike sem gégemetszés, hanem légcsőmetszés.
De hát ilyen egy genetikus, nem kell látnia gégét sose. Sőt, ahogy leírja a jövőt, az orvosok sem fognak, csak a robotsebészek. Hogy ez kívánatos jövő-e, én nem tudom... talán igen. Le az esendő humán orvosokkal!

teobromin22 2008.06.03. 18:45:06

A hibákat lehet javítani :)

First pass: persze, ha tényleg összejön ez, akkor nyilván szükség lesz lelkes hallgatókra, de azért itt még nem tartunk... :) Ha nem akarsz kimaradni belőle, akkor talán írj Bercinek levelet, vagy add meg az emailcímed itt, hogy biztosan szóljunk neked is. De ez még a jövő zenéje...

rothadó test csimota 2008.06.03. 19:20:37


én inkáb maradnék a robotok helyett az általm választható humán operatőrnél

ha váratlan vérzés lép fel vagy szokatlan anatomiai helyzet derül ki feltáráskor egy ember sokkkla jobban tud alkalmazkodni a hirtelen megváltozott körülményekhez

ahhoz hogy egy robotsebész erre alkalmas legyen először is olyan finomságú végtagot kellen fejleszteni mind mozgásban mind tapintásban, mint az emberi kéz

és ez csak az első, legalapvetőbb lépés

amit berci propagál az Huxley Szép új világához visz egyre közelebb

ha ez az ára, akkor inkább élek pár évvel kevesebbet

mi értelme 120 évig húzni ha 60-70 évesen már nem úgy áll cövek és nem futnak úgy a lábak

az meg ocsmányul természetellenes lenne, ha 120 évesen is olyan fit és jóképű lennék mint 30 évesen, valószínű látszani sem látszana természetesnek

legyen már az emberekben egy kis szerénység, meg némi alázat az élet iránt

garázdabillegető (törölt) 2008.06.04. 12:56:02

A DaVInci sebész"robot" az első lépés a full robotsebész felé. Előnye persze, hogy nem fárad, finom mozgásokra képes, és persze még mindig egy sebész működteti, akár a világ másik végéből. Végülis olyan ez, mint egy bonyolult szike :)

Ellenben amit az "egészségügy jövője a Microsoft szerint" cikkben láttam, az érdekes kérdéseket vet fel. mediq.blog.hu/2008/04/03/az_egeszsegugy_jovoje_a_microsoft_szerint
Mit kell akkor tudnia egy orvosnak, ha ez megvalósul?
Ja, és NCurse, mint személyre szabott genetikus, mit fog tenni a napi gyakorlatban azon kívül, hogy a 30 colos képernyő előtt ül és emberi elmével felfoghatatlan információmennyiséget tartalmazó adatbázisokból információt kérdez le? :) Tudom, hogy az orvosi munka nemcsak vérvétel meg műtét, de érdekelne, hogy mennyi szerepe marad itt az "önálló" gondolkodásnak?

rothadó test csimota 2008.06.04. 16:25:02


akkor én inkább szeretném ha a szike egyszerű lenne a doki meg nem melelttem állva műtene, nem akárhány kilométerről

a microsoft videója meg leginkább azt mutatja, hogy milyen fejlett a CGI

:)

garázdabillegető (törölt) 2008.06.04. 18:55:21

Még az is lehet, hogy a bioinformatika része a legvonzóbb a szerző számára. Nem állítom, hogy az orvos = baleseti sebész vagy szülész-nőgyógyász (mégha azok hajlamosak azt gondolni :) , kell a genetikus is.
Belátván azt, hogy a weben nyilván ezerszámra fellelhető esetleírások hasznosak, az az érzésem, hogy eseteket _megoldani sokkal kúlabb, jobb, kényelmesebb és veszélytelenebb fekve az ágyon, ölünkben egy IBM X300-as notebookkal, mint a betegágy mellett. Mindjárt kipróbálom én is! Majd beszámolok az eredményről. Végre, orvos leszek!

rothadó test csimota 2008.06.04. 19:53:22


ej Berci, nem bírod a negatív véleményt a fellengzős stílusodról?

ha nem elégít ki az orvosi, genetikussá máshol is képezheted magad

garázdabillegető (törölt) 2008.06.04. 20:30:58

Mi van, csimota, hallucinálsz? Válaszolt volna NCurse?

rothadó test csimota 2008.06.04. 21:45:53

eltűnt egy kommentem

végülis ezt is lehet egyfajta válaszként értékelni, ahogy a pszichiáter rendelőjében is a páciens szótlansága is hangosan árulkodik lelkiállapotáról.

mondjuk ha neki a 6 év orvosi csak random esetek halmaza, akkor nem tudom az eddigi 5öt hol töltötte

persze nyilván aki nem azért megy orvosira hogy effektíve gyógyítson, annak végülis tényleg nem mond ennél sokkal többet az orvosi, de hát akkor nem muszáj orvosira menni

csak a "doktor úr" titulusért igazán felesleges

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.06.05. 09:41:40

Ha bármi problémád, javaslatod, kritikád van, szívesen meghallgatom, de káromkodás itt nincs.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.06.05. 10:05:02

rothadó test csimota:
Miért jó az neked,ha állandóan belekötsz mindenbe és mindenkibe? Ha nem tetszik az oldal, nem kell olvasni!
A fellengző stílusról pedig pont te beszélsz, nézz már tükörbe!

rothadó test csimota 2008.06.05. 12:39:43



káromkodásnak valóban nincs helye, azt én magam sem szeretem
de a hsz-omban ami garázda előző hzs-a előtt volt és amit töröltél nem volt káromkodás
bár lehet kicsit kemény, direkt kritika volt

mindenesetre időről-időre akad néhány posztod, amiből fellengzős hozzáállás csendül ki, pedig szerintem - már ha orvos szeretnél lenni - ahhoz azért kell némi alázat, mert különben könnyen lekezelővé tehet a tudásod a laikus beteggel szemben és egy idő után épp a beteggel fogsz úgy viselkedni - akivel egyébként törődnöd kellene - hogy, na már megint itt zavar ez a hülye beteg

arra meg kiváncsi lennék, hogy a személyreszabott genetikában neked az üzleti lehetőség a fontosabb, vagy a segítő szándék és a személyes érdeklődés közötti komprumisszumként gondoltad ezt a folytatni

a posztjaid aalpján nekem úgy tűnik, nem a mentálisan retardált vagy nyomorék Tay-Sachsok, Lesch-Nyhanosk, Down, Turner, Kleinfelter, Wernicke-Hoffman, Ehlers-Dahnlos, Marfan, CF stb. szindrómások érdkelnek, hanem az alapvetően egészséges, így jó fizetőképes keresletet biztosítani tudó "betegek", akik elég paranoidok és ostobák, hogy genetikai szűrésre rohangáljanak

remélem tévedek, de te mintha inkább az üzletet látnád az egészben

veled ellentét én nem vagyok elájulva pl. a magáncégektől akiknek volt pofájuk azzal próbálkozni, hogy az emberi genomból szakaszokat védettesenek le maguknak

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.06.05. 13:04:27

Így van, tévedsz. Ilyen írásokból te engem sohasem fogsz emberként vagy medikusként megismerni, de mást sem.

Ha szerinted engem csak az üzleti oldal érdekel, akkor csak annyit jegyzek meg, hogy hány bloggert/medikust/akárkit ismersz, aki ilyenekről ír:

scienceroll.com/2008/05/22/human-genetics-disorderscom/

mediq.blog.hu/2008/01/02/mellrak_mik_az_eselyeink

mediq.blog.hu/2008/01/26/a_genetika_sotet_napjai

És még sorolhatnám. Te ezekben hol látsz gátlástalan üzletet? Na jó, te biztosan látsz. :-)

Írtam már neked, hogy ne ítélj írások alapján, merthogy ezek csak írások. Megosztok linkeket, oktatási anyagot, néha véleményt.

Azt mondod, fellengzős hozzáállás cseng ki néhány posztomból. Hogy csengene ki, ha egyszer az egész blogot laikusoknak írom? Egyébként olvasd a Scienceroll.com-ot, abban több örömödet fogod, ezek szerint, nyerni.

Ha pedig továbbra is gátlástalan, önző, nagyképű medikusnak tartasz, nem fontos olvasni. Abból a több ezer blogból, amit valaha is megismertem, van vagy 3, melyeknek az írója ellenszenves nekem. Konklúzió: nem olvasom őket...

Üdvözlettel,

Berci

garázdabillegető (törölt) 2008.06.05. 14:17:00

"arra meg kiváncsi lennék, hogy a személyreszabott genetikában neked az üzleti lehetőség a fontosabb"

Félreértés ne essék, totál nem akarok személyeskedni a szerzővel, épp ellenkezőleg; de sokszor nekem is az jut az eszembe a blogot olvasva, hogy ezen dolgok egy része manapság inkább tényleg a pénzszerzésről szól. Olyat is láttam már, hogy 25000 dollárért megveheted mittomén, Britni Szpírsz DNS-ét borostyánkőbe zárva. Ha hozzájutnék ilyen lehetőséghez, hülye lennék konzumidióta gazdagokat nem kihasználni.
A témaválasztás meg nyilván tükrözi a szerző preferenciáit, de nekem azért nem az jön le, hogy csak a lóvé érdekelné, meg az egerészés csilivili adatbázisok előtt. Az első ilyen érzésem akkor volt átmenetileg, mikor láttam a Microsoftos cikket, meg a volt vezető kommentjét (amivel azért nem értettem egyet). De az is csak azért, mert én is belegondoltam, hogy a kompóterizált korban mi a fasz szükség lesz itt arra, hogy valaki tudjon valamit, azonkívül, hogy lehet megtalálni? Mi lesz így az agyunkkal, a memóriával, tapasztalattal, lélekkel...? Nem az enyémmel, hanem az orvosokéval...

Egyébként ki nem akar keresni a munkájával? A nagyképű szülészek? :) A téma miatt jóval több pénz mozog a területen, mint a geriátriában, mert high-end high-tech egyelőre. Oszt' még így se tökéletes, lásd ezt a mai cikket: index.hu/tudomany/nmh080605/ (Nem hatékonyak a genetikai vizsgálatok) Arról nem beszélve, hogy a téma jellegéből adódóan szerintem nem is minden genetikus találkozik magával a beteggel, csak a mintáival. Nem kell minden orvosnak együttérző túlbuzgó klasszikus nyálgépnek lennie. Sőt, érzésem szerint a genetikus feladata pl. nem a kezelés betegség esetén, maximum az eredmény közlése. Az megint más kérdés, hogy mire megyünk egy ritka betegség mutációjának ismeretével, ha egtöbb esetben úgyis csak tünetek kezelhetők.
A genomlevédő cégek viszont tényleg... :( Remélem, Isten, Darwin vagy az mintaszolgáltató apja és anyja majd jön és perel szerzői jog sértés miatt.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.06.05. 15:46:07

A személyre szabott genetika hatalmas üzlet az USA-ban, nálunk még messze nem (tud valaki mondani ilyen céget ebben a térségben?).

De a kérdésre válaszolva, számtalanszor leírtam, célom a genetikát közelebb hozni az emberekhez. Ha valakinek ebből az jön le, hogy üzletember leszek, téved. Ha az, hogy a cél a mindennapi orvoslásban a genetikai adatok felhasználása, akkor jól látja a helyzetet.

Márpedig ezt elérni anélkül, hogy elemeznénk, gondolkoznánk az amerikai genetikai cégek hozzáállásán, céljain, lehetetlen.

Ezért írok azokról, amikről.

Megvannak a területnek a veszélyei, de az előnyei is vastagon.
süti beállítások módosítása