MedIQ

Ezen írás alapját egy újonnan megjelent, amerikai DNS-teszt adta, mellyel apasági vizsgálatot lehet végezni. 20$-ért kapható a csomag a patikában, azzal mintát vesznek az apa, a gyermek és az anya szájnyálkahártyájából, elküldik azokat a labornak, ahol további 2-300$ díjért cserébe 5-6 napon belül megírják, hogy az adott férfi-e a gyermek apja. A teszt elvileg 99.99%-ban ad pontos választ, de peres kérdések eldöntésére nem használható. Ami azt jelenti, kb. 40-60 000 Forintos árból információt kapunk a kérdéses apa-gyermek kapcsolat valós, genetikai hátteréről.



Persze megkérdőjelezhető az a nagy pontosság, és a minta minőségéből adódó hibák is jelen vannak, de mégis viszik, mint a cukrot.

Magyarországon apasági vizsgálatot igazságyügyi szakértők végezhetnek, de nem kell mindjárt a DNS-hez folyamodni, elég lehet akár a vércsoport meghatározása vagy egy alapos antropológiai vizsgálat is.

Egyre több olyan cég jelenik meg a magyar piacon, melyek apasági DNS-tesztekkel foglalkoznak. Itt van mindjárt a GeneTech, mely a fentebb említett amerikai cég laborját használja. 3-5 napon belül küldi az eredményt. Az árakról itt lehet olvasni.



A másik cég pedig a GenoID, mely egyebek közt apasági vizsgálatokkal is foglalkozik idén februártól. A protokoll ugyanaz, nyálkahártya-kaparék; beküldés, néhány nap, eredmény, amit akár szakértői véleményként is használhatunk. Ez esetben a hasonló szolgáltatás ára nagyjából megegyezik a fent említett cégével.



A Genetech a jól bevált amerikai labort használja, de a konzultációért is pénzt kérnek, míg a GenoID hazai laborral dolgozik, ám a konzultáció ingyenes.

Nade miért hoztam fel ezt a témát? Én normálisnak tartanám azt, ha mondjuk a családban előforduló X betegség öröklődő volta miatt könnyen hozzáférhetnénk az információhoz, hogy azt a genetikai tesztet hol, mennyiért végeztethetjük el. Nemrég példáként említettem a mellrákban szerepet játszó BRCA gén vizsgálatát. Persze egy genetikai teszt megrendelése és elemzése inkább orvosi, de még inkább genetikusi feladat kellene legyen, mégsem tudtak azok a háziorvosok segítséget nyújtani, akiknél a BRCA gén tesztelési lehetőségei felől érdeklődtem. Pedig számtalan hasonló teszt van még a piacon, csak nem tudjuk hol.

Összefoglalva, nem az a cél, hogy fű, fa, virág apasági tesztet végeztessen el, vagy a BRCA génjének apró változatait elemezgesse otthon mindenki, hanem hogy ha szüksége van rá, ha orvosa úgy tanácsolja, akkor legalább azt tudja meg könnyen és megbízhatóan, hol férhet hozzá az ilyen vizsgálatokhoz. Remélem, ebben ez a poszt is segítséget nyújt majd.

További olvasmány:

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr30415383

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.04.07. 18:23:28

Nem hittem volna,hogy komolyan gondolod!:))

Ha egy teszt 99,99%-ban pontos eredményt ad,akkor miért csak tájékoztató információ?Na,jó azt hiszem itt megint valami üzletpolitika lehet a háttérben..

szepi79 2008.04.07. 19:31:16

gondolom ahhoz, hogy ezt bíróság is elfogadja, kell mindenféle minősítés, engedély, kritériumoknak megfelelés. ami mind idő és pénz. és ha van 2-3 induló cég, aki ezzel foglalkozik, akkor az a legfontosabb, hogy ki az első.

és mivel ez úgyis csak amolyan "hobbi-teszt" (legalábbis ebben a formában), ha apa megtudja, hogy anya félrekúrt, abból így is-úgy is válás lesz.

bes3 2008.04.07. 23:02:57

nita: a mintavétel hiteles kell legyen ahhoz hogy bíróság előtt bizonyító erejű legyen.
Apa titokban DNS-t szerez a gyerektől, tanúk és egyebek nélkül. Ő a saját érdekében nyilván pontosan fogja végezni hogy pontos válszt kapjon.
De ha a célja mondjuk az apaság vélelmének megdöntése, akkor a minta akár nem is a gyerektől hanem Jóskapista kollégától származhat, ez nyilván nem bizonyító értékű, a bíróság hiteles személyazonosítás utáni mintavételt és vizsgálatot fog elrendelni.

Ami, ha tényleg nem ő aza apa, akkor a férfinek nem kerül pénzbe (azt nem tudom hogy az anya fizet-e vagy az állam).

Én nőként is üdvözlöm a lehetőséget, különösen annak fényében hogy az apák 5-10-15 %-a nincs tisztában azzal hogy nem a saját vérét nevelgeti a családi fészekben.... :-(

kicsi piros disznó (törölt) 2008.04.08. 00:20:05

az 5-10-15%-ot honnan veszed? Ha mód van rá linkeld be a hivatkozási alapot is. köszi:)

gabest1 2008.04.08. 01:21:38

gattaca-t láttátok? majd a biztosítótól kezdve mindenki elküld ilyen tesztre egyszer csak.

fotóska 2008.04.08. 02:11:37


Mondjuk eleve nem háziorvosnál kellene érdeklődni, hanem megfelelő szakrendelésen.

Kb olyan, mintha azt akarná a posztoló, hogy a háziorvos adjon beutalót pl. PET-vizsgálatra.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.04.08. 08:23:45

bes3:Igazad van,köszönöm szépen!:)
Én a teszt megbízhatóságára gondoltam,botor módon kihagyva a 'mintavételi hibát'..

bes3 2008.04.08. 21:11:56

kicsi piros disznó:
These latter suggest that laws are being developed and applied in an atmosphere of misinformation. Yet another issue currently receiving media attention is misattribution of paternity, which has been very roughly estimated to run at about 10 percent of all attributions.
econ.massey.ac.nz/cppe/papers/gpf.htm

2.1.4 pont alatt

10 %, Új-Zéland 2005

például

RJR 2009.03.28. 20:26:07

Üdvözlet Mindenkinek!
Azt szeretnem kerdezni, hogy mi az igazsag abban, hogy az állhorpasz csak autosom dominánsan öröklődik? Vagyis, ha jól értem akkor csak és kizárólag az apa tehető érte "felelőssé"? :)

Pacenye 2016.11.07. 07:28:11

Ha az Anya vércsoportja AB Rh pozitív az Apáé 0 Rh pozitív akkor milyen vércsoportú gyerekek születhetnek, vagy ha úgy könnyebb a válasz, milyenek nem születhetnek?
süti beállítások módosítása