MedIQ

Rengetegen keresnek ma orvosi információt a weben. Csak az USA-ban 93 millióan kerestek már rá egészségügyi információra, nem is beszélve az orvosokról és kutatókról, akik a Pubmed nevű kereső mellett kelnek és fekszenek. A Pubmed viszont nagyon nehezen használható (nehéz jó, releváns eredményt találni; a limitációk nem mindig működnek megfelelően és egyszerűen rossz a keresőmotor), az egyéb orvosi keresőkből pedig Dunát lehetne fakasztani.

Ezért a Polymeta magyar fejlesztőcsapatával együttműködve létrehoztunk egy személyre szabható, orvosi metakeresőt, a Scienceroll Medical Search-öt, amit néhány napja mutattam be angol blogomon és a visszhang nagyon pozitív volt, amit a kommentek, e-mailek és a Twitteres üzenetek bizonyítanak. De miről is van szó?

A Scienceroll Medical Search egy metakereső, ami egyszerre több forrásban is tud keresni. Ami új és eddig nem látott tulajdonság egy orvosi keresőnél, hogy a források között válogathat a felhasználó, így ha csak a klinikai esetek érdeklik, akkor csak azokban keres, ha inkább a WHO adatai, akkor kizárólag azt a forrást jelöli ki.



Készek vagyunk arra, hogy azokat a forrásokat illesszük a többi közé, melyeket a felhasználók javasolnak, illetve kivegyük az alig használt, nem kedvelt adatbázisokat. Továbbá a Polymeta zsenialitásának köszönhetően, az eddigiektől eltérő jelleggel kapunk keresési eredményeket.

Vegyük a diabetes szót és keressünk rá. Kapunk egy releváns, és kizárólag orvosi forrásokból származó találati listát, illetve egy sor kifejezést, melyekkel hasonló témák felé bővíthetjük kutakodásunkat.



Ole Eichhorn bloggernek köszönhetően pedig mostmár könnyen megjegyezhető címet is kaptunk: ScienceRollSearch.com.

Minden visszajelzésnek örülünk!

További olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr86405639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zslog 2008.04.01. 13:24:59

Felhasználóként is őszintén gratulálok ehhez a munkához: mindenkinek, aki részt vett a kidolgozásban. Már csak az időt "irigylem", amit erre tudsz fordítani:-)

fotóska 2008.04.01. 16:31:53

Elsőre hasznosank tűnt. Gondoltam teszek egy próbát a "glioblastoma chemotherapy" kombinációval.

A PubMed csak review cikkekből 300+ találatot adott, ez a metakereső a teljes spektrumon is csak 168-at.

A PubMed találatai pedig nyilván nem tartalmazzák a különböző egészségügyi portálokon található laikusoknak szóló általános felvilágosító jellegű anyagokat.

A laikosoknak meg elég a google, őket feleslegesen zavarnák a számukra irreleváns szakami cikkek.

bpett 2008.04.01. 22:50:06

még egy a sok között:
elismerésem! most nekiesek, részletesebben később..

katadull 2008.04.04. 11:08:10

Nagyon hasznos a progi, szóval: köszi!!! :)

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2008.04.08. 10:24:18

büdöske:
Köszönjük az észrevételeket!
Természetesen a PubMed összes találata is elérhető, ha az első találatok között nem találta meg a megfelelőt. A show hits linkre kattintva a search gomb mellett a találati oldalon látni fogja, hogy az egyes források mennyi eredményt adtak vissza és rájuk kattintva használhatja is azt az eredeti válaszoldalt.
A ScienceRoll Medical Search abban nyújt többet, hogy nem kell ezeketaz oldalakat egyenként meglátogatnia a keresés során, illetve figyelembe ajánlanám a bal oldalon látható topic clusters-t is, ahol megláthat olyan kapcsolódó témákat is, amelyek sokszor nem az első néhány találatban vannak, amelyeket a legtöbbször átnézünk a keresés során.
Ön is javasolhat olyan forrást a sciencerollon, amelyet még szívesen látna a források között.
süti beállítások módosítása