MedIQ

Szerencsére egyre többször kérdezik meg kutatók, orvosok, hogy hogyan tudnának a világháló segítségével a legegyszerűbb módon naprakészek maradni szakterületükön. De a fontos információ követése nemcsak ezekben a szakmákban lehet fontos. Így 7 tippel szeretném segíteni azokat, akik a weben követik a számukra lényeges információkat.

  • Használj RSS-t!
A legtöbben úgy olvassák az orvosi blogokat, szaklapokat, hogy időről időre ellátogatnak az adott oldalra. Naponta kb. 120 blogot és szaklapot olvasok, így ha ezeken végigfutnék minden nap, több órám is rámenne. Ezért használok RSS-t, mely azt jelenti, az általam figyelt oldalak információit egy felületen, automatikusan kapom meg, azaz hagyom, hogy az információ jöjjön hozzám. Mi kell ehhez? Egy program (pl. feedreader.com) vagy egy olyan eszköz, mint a Bloglines, a Google Reader vagy a Netvibes. És egy link, melyet a követni kívánt oldalon az RSS-t jelképező ikonra kattintva kapok meg:



A kapott linket pedig bemásolom programomba, böngészőmbe vagy online feed olvasómba. Ennyi!

  • Használj okos RSS-t!
Az Aide RSS segítségével még az RSS-t is okosabbá tehetjük. Ez a szolgáltatás úgy szűri a cikkeket, posztokat, hogy pontozza azokat a beérkező kommentek, a del.icio.us-on kapott kattintások és a linkelő blogok száma szerint. Ez azt jelenti, hogy az Aide RSS segítségével egy blognak vagy szaklapnak csupán a válogatott, legjobb cikkeit kapjuk kézhez RSS olvasónkban.



  • PubMed Save Search:
Sok orvost ismerek, akik időről időre visszamennek a PubMed oldalára és rákeresnek szakterületük kulcsszavaira, hogy lássák, került-e új cikk a témában az adatbázisba. Ezt automatizálni is lehet. Keressünk rá kulcsszavunkra, majd kattintsunk a Save Search gombra.



Ezután megadjuk e-mail címünket és beállítjuk, milyen gyakran értesítsen minket a PubMed a területünkön újonnan megjelent cikkekről.


  • További PubMed eszközök:
Vannak olyan site-ok, melyek a PubMed adatbázisára épülnek, de a jobb kihasználtság és egyszerűbb keresés érdekében további lehetőségeket biztosítanak az információ megtalálására. Ilyen a NextBio, mely forradalmasítani fogja az orvosi/tudományos kereséseket. A CureHunter interaktív grafikonokon keresztül próbál a felhasználó számára értékes tanácsokat adni. A PubMed Reader pedig arra szolgál, hogy kívánságainknak és igényeinknek megfelelő PubMed kereséseket végezhessünk.



  • Címkézz!
A tagek vagy címkék a web 2.0 talán legfontosabb vívmányai. Arra szolgálnak, hogy egy kategóriába csak releváns információ kerüljön. Ha rákeresek a sebészet címkére, akkor nem azokra a cikkekre vagyok kíváncsi, melyekben előfordult a sebészet szó (de a cikk egészen másról szólt), hanem melyek központi témája a sebészet. Ez utóbbit biztosítják a címkék. Ha szeretnéd követni egy téma változását, használd a del.icio.us-t. Ha orvosként vagy kutatóként vágysz hasonlóra,  akkor a Connotea a megfelelő eszköz. Íme a példa, hogyan lehet egyszerűen követni a web 2.0 és orvostudomány témájában megjelenő minőségi cikkeket.



  • Biowizard.com:
Habár a BioWizard igazából a PubMed eszközök közé tartozna, de olyan minőséget nyújt, mely messze kiemeli a többi szolgáltatás közül. Többek közt azt teszi lehetővé, hogy egy témában a PubMed adatbázisában újonnan megjelenő cikkeket egy tudományos közösség értékelje, pontozza és hírlevelet kapjunk az adott szakterület leginkább ajánlott cikkeiről. Így egy tudományos közösség gondoskodik arról, hogy naprakészek maradjunk.



  • Google Alert:
Ha pedig ezek közül egyik sem nyerte el tetszésed vagy még egyszerűbb megoldásra vágysz, akkor használd a Google Alert-et. Lényegében arról van szó, hogy ami a Google szerint a weben egy adott témában megjelenik, az azonnal megjelenjen nálad is e-mailben.



Remélem, sikerül ezen ingyenes eszközök, oldalak, szolgáltatások segítségével naprakésznek maradni. Ha neked is van tipped, oszd meg velünk!

Kapcsolódó olvasmányok:

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr47160513

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: basta clicar na seguinte página da Web 2017.11.16. 14:49:22

Az Egyesült Államok is báncsa a Viktort - hacsaknem

Trackback: maidsafe price prediction 2017.09.19. 21:51:22

Adderall Abuse Statistics - quivoltiman on blog.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása