MedIQ

A Live Science elkészített egy listát azokról az öröklődő problémákról/betegségekről, melyeket nem igazán érdemes örökölni. A Live Science odavetett, tudománytalan (szoros kapcsolat; számos kutatás mutatja) megjegyzéseit orvosi forrásokkal helyettesítettem. Íme tehát a lista:


(Forrás)

  1. Alkoholizmus: az alkoholizmust -a Live Science véleményével szemben - nagyobb százalékban alakítják ki a szociális körülmények és amit a gyerek otthon példaként lát, mint az öröklődés. Tehát nem kell rettegni az ilyen öröklődés veszélyétől.
  2. Mellrák: az első genetikai tesztek a mellrák kialakításában szerepet játszó BRCA1 és BRCA2 génekre alapulnak. Ezek jelenleg is fejlesztés alatt állnak. Márcsak azért is fontos ez, mert tényleg vannak családi vonalak, ahol a mellrák is továbböröklődik.
  3. Színtévesztés: az angol nyelv színvakságként fogalmaz, de valójában ennek az X (azaz nemi) kromoszómán öröklődő betegségnek a célpontjai gyakrabban színtévesztőek. Leginkább a pirosat a zöldtől képtelenek elkülöníteni. Hátrányt okozhat például jogosítvány szerzésekor.
  4. Erőszakoskodás: létezik kutatás, mely a gyerekkori agresszió mögött öröklődő szálakat is kimutatott. De azért messze nem hanyagolható el a szociális körülmény és a szülői példa.
  5. Elhízás: egyes genetikai betegségek, mint a Prader-Willi vagy a Klinefelter-szindróma eleve nagyobb eséllyel járnak elhízással. De vannak olyan gének is, melyek az egyébként egészséges embert is próbára teszik elhízás terén. Viszont a lényeg ennek ellenére is az életmód és a testmozgás.
  6. Szívbetegség: talán a legforróbb téma napjainkban a genomikai vizsgálatok kapcsán. Jelenleg annyit tudunk mondani, hogy ha a családban előfordult szívbetegség, agyvérzés, magas vérnyomás, akkor vigyáznia kell a gyermeknek is. Értem ezalatt a szorosabb orvosi kontrollt.
  7. Ikernek lenni: egyes anyák hordoznak egy gént, mely hyperovulációt okoz náluk, azaz több petesejtet tudnak érésre sarkallni, így nagyobb esélyük van ikrek nemzésére is. Ha férfi hordozza a gént, azt lányának adja tovább, ezért lesz majd ikrek nagyapja. Az ikrek így hagynak ki generációkat. De hogy ez miért rossz, arra nem térnek ki. Én nem ismerek szomorú ikreket.
  8. Akne: ezen pattanásokkal járó bőrbetegség gyerekkori megjelenése és a gyermekek szüleinek hasonló problémája közt ténylegesen szoros kapcsolat lehet.
  9. Laktóz intolerancia: aki nem tudja a laktózt bontani, az nem tudja megemészteni a tejet. Ott alakult ez ki egész népeknél, ahol a farmer életmód nem igazán terjed el (Kína). Miért rossz ez? A speciális tápszer és az anyatej között bizony van különbség. Az újszülött első félévében az anyatejből kapott immunglobulinokkal védekezik a külvilággal szemben.
  10. Kopaszodás: van genetikai összetevője, mivel számos gén szerepet játszik a kialakulásában, de egyértelmű eredmény még nem születetett. Pedig számtalan fronton folyik a kutatás.
Lenne még sokkal több is, de az volt a célom, hogy megmutassam, lehet tudománytalan odavetett mondatok helyett forrásokkal is dolgozni. És azt is jó volt látni, hogy néhány területen azért születnek jelentősebb előrelépések.

További olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr22131984

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: SpritPriser.Se » Betrunken auf der (ethanol producer) Strae 2007.08.06. 15:35:24

[...]Fe stinken, hchste Zeit ein Bier zu trinken Kategorie Alkohol 0 Kommentare 10 tipp: Mit nem rdemes rklni? A Live Science[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrasv 2007.08.04. 19:58:50

Ezeket a tízes listákat az amerikaiak nagyon szeretik, bár tudnám, miért.

Laktóz intolerancia: én nem vagyok orvos, csak érintett, ezért jobban értek hozzá :). Szóval a dolog épp fordítva van, É-Amerikában és Európában alakult ki, hogy az emberek le tudják bontani a tejcukrot csecsemőkor után is. Eredendően az embernek nincs szükségre tejre hat hónapos kora után, így az az enzim, ami ezt lebontja, nem termelődik tovább. A laktóz intolerancia tehát nem betegség, a világ többi részén felnőtt emberek nem is isznak tejet.
Magyarul: egyedül mi vagyunk egészségesek, ti, akik tejet iszok, génmutánsok vagytok. :D

tistedur 2007.08.06. 07:48:12

valóban a laktóz-tolerancia az abnormális :)
ráadásul hajlamosak vagyunk elfelejteni,hogy még 100 évvel ezelött is voltak éhínségek európában.a hízásra való képesség bizonyos szempontból életmentő volt az elmúlt pár tízezer éves emberi evolúcióban...:)

Mikorka Kálmán 2007.08.07. 10:46:07

Én úgy tudom, a piros-zöld színtévesztés a leggyakoribb, én is ebben szenvedek. Komolyan egy nagy szívás, de nem a jogsi miatt, azt minden további nélkül megadják. Hozzám a grafika, az alkotás nagyon közel áll(na), de a színtévesztés miatt sajnos nem foglalkozhatok vele. Egyébként próbáltam már speckó programot, láttam, amit ti, "normális" emberek. Hááát, nem semmi, hogy a zöldnek mennyi árnyalata van...
süti beállítások módosítása