MedIQ

Aki szeretné tudni, hogy mivel jár egy lézeres szemműtét, az ne hagyja ki a következő videót. A procedúra fájdalmatlan, sőt még a kellemetlen kategóriába sem sorolnám, de azért aki nem bírja, ha bizgerálják a szemét, az inkább ne nézze meg. Egyébként elképesztő érdekes.



(Via Medgadget)

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr5676557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szucsitg 2007.05.15. 23:03:28

de az h felhajtanak a szemből egy darabot az nem veszélyes? mármint a későbbiekre való tekintettel...

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.05.15. 23:24:23

A corneát úgy hajtják vissza, hogy tesznek rá valami gélt és a negatív nyomás is gyorsan helyreáll, így napok alatt begyógyul a "seb".

szucsitg 2007.05.15. 23:29:25

akkor elméletben teljesen biztonságos... köszönöm a gyors választ!:)

nilatako · http://trywalkinginmyshoes.freeblog.hu 2007.05.15. 23:52:07

Aki nem bírja,ha bizergálják a szemét, ergo nemhogy a videót nem bírja végig nézni, de nem is bírná hagyni, hogy a műtéthez szükséges dolgokat tegyék vele, annak semmi esélye akkor az ilyesfajta látás javításra? Van más módszer? Vagy marad a szemüveg?

Tilcsák Bea (törölt) 2007.05.16. 07:18:57

nilatako: ez az intralase eljárás jelenleg a legkényelmesebb és legkímélőbb eljárás. érzéstelenítő szemcseppek adása után végzik el, a seb pedig gyakorlatilag csak a a széleken van.
van egy másik eljárás is, amikor a felszin egy nagyon vékony rétegét távolítják el, és úgy végzik el a korrekciót. a posztoperatív szakasz ennél kicsit fájdalmasabb, mert itt nagyobb a sebfelszín(ilyenkor egy védőlencsét tesznek a szemre a gyógyulás alatt), és néhány napig szúró érzést lehet érezni.
mindkét eljárásnak van előnye és hátránya.
az intralase posztop szak fájdalom nélküli, és a szem másnaptól használható, ami a prk-ról nem mondható el, néhány napos pihentetésre van szükség.
viszont az intralase kényes pontja, ha a visszahajtott réteg néha nem pontosan illeszkedik vissza (ez a matrica-effektus-szerű, amikor a lehúzás után visszatéve kicsit meggyűrődik), ez ritkán fordul elő, de előfordul. ilyen problémáka a prknál nincsenek.
húsz műtétet néztem végig közelről, SENKInek nem volt problémája a szeme bizergálásával.

Berci: a tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos egy későbbi erőteljesebb behatoskor (labda, ütés, stb) sajnos elmozdulhat a visszahajtott réteg. a cégünknél több utólagos korrekciós műtét is volt, nem túl sok, de a nullához képest mégis sok.

csapdani 2007.05.16. 09:31:56

fájdalommentes, nem fájdalmatlan! ;)

b3ck · http://b3ck.net/ 2007.05.16. 15:06:44

Nem egy szép látvány... :|

SzocsO 2007.05.16. 17:04:28

Hali,
abszolút laikus vagyok, egy barátom mutatta meg az oldalt, mert nekem egy hónapja volt hasonló műtétem...
Az annyival volt fejlettebb, hogy a lebeny körbevágását is gép végezte, legalábbis doki akkor nem nyúlt hozzá. Le sem kellett ragasztani a szemem, aznap gumis védőszemüveg, és kész. Másnap már mentem délután tanítani :-) (zenesuliban tanítok). Sőt reggel saját lábamon mentem be a klinikára (Gödöllőről Pestre). Ja, és aznap kicsit érzékeny volt, másnap reggel már olyan, mintha hozzá sem nyúltak volna.
Hát nagyot fordult velem a világ... 23 év után megváltam a szemüvegtől... még most is alig birom felfogni/elhinni :-)

nilatako · http://trywalkinginmyshoes.freeblog.hu 2007.05.16. 17:57:57

merilinmonro: köszönöm a részletes választ! Én igazából arra lennék kiváncsi, hogy ha azt sem bírom hagyni, hogy a szemembe cseppentsen valaki, akkor van e bármilyen módszer arra, hogy kibírjam a fent említett műtétek valamelyikét?

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2007.05.16. 19:17:51

merilinmonroe:'elmozdulhat a visszahajtott réteg'-ez most a cornealeválást jelenti,vagy az egy másik szövődmény?

Zsolti a béka 2007.05.16. 20:32:52

Nekem is azzal lenne a probléma, hogy kénytelen (képtelen) lennék végignézni a műtétet. Ha egy kihullott szempilla \"befordul\" a szemhéj mögé; már attól nagyon ideges vagyok. Árpa kezelésére a szemhéj alá kenegetés is kész horror- szóval kényes vagyok én is a szememre. Szerencsére nincs baj vele (kontaktlencséseket sem értem; hogy bírják)

Tilcsák Bea (törölt) 2007.05.17. 07:54:09

nita: a védőlebenyt femtoszekundumos lézer alakítja ki a milliméter ezredrészének pontosságával. teljesen biztonságosnak tekinthető, és szinte a nullával egyenlő a lehetősége a leválásnak. Illetve annyi, ami egy normál, kezeletlen szemnek, ha nagy trauma éri. az elmozdulásnak van egy minimális előfordulási lehetősége (utaltam a matrcia gyűrődési effektusra), ez viszont maximum homályos látást okoz, és egy korrigáló műtéttel helyrehozható.így szerintem szövődménynek sem tekinthető. ezek a "problémák" oly kicsiny százalékban fordulnak elő, hogy aggódásra abszolút nincs ok.
egyébiránt a látásjavulás végleges, és olybá tekinthető, mintha így született volna a páciens (tehát pl a természetes szülésnek sincs akadálya).

zsoltiabéka: a kezelés előtt kap(hat)sz szorongásoldót.:) hozzáteszem, a magam részéről én is megbolondulok, ha bármi van a szememmel, de több műtétet végignézve simán bevállalnám.

Tilcsák Bea (törölt) 2007.05.17. 08:00:39

nilatako: erre azt javaslom, végeztess el egy előzetes vizsgálatot, ahol megállapítják, egáltalán alkalmas vagy-e erre a kezelésre. (Optik-med, Focus-Medical)
Ha igen, akkor meg tudod ezt a problémádat beszélni az orvossal, nagy valószínűséggel fog tudni megoldást adni.
Te magad pedig eldöntheted, hogy mivel érdemes megküzdenie a pszichédnek: egy pár perces (most kibírhatatlannak tűnő) beavatkozás, vagy az életed végéig szemüveggel(kontaktlencsével) élés, miközben pár percen múlna, hogy ne így legyen.(egyábként neked mindenképpen az intralasik kezelés tűnik jónak, ami posztop szakban is fájdalommentes)

ha lencsét hordasz, akkor néhány napig a vizsgálat előtt ne hordd, hogy a szem visszavegye eredeti formáját.

Tilcsák Bea (törölt) 2007.05.17. 08:02:56

szocso: a fenti filmben látható késes lebenykialakítást már nem végzik, mert "durvább " sebfelületet ad.
az intralasik mindezt femtoszekundumos lézerrel végzi, a milliméter ezredrészének pontosságával.
ezért vagy olyan jól, ahogy:)

szocso 2007.05.17. 16:21:09

Igen, az volt az, lézer, mondta is a doki, meg a leírásukban is olvastam, h a mikrokeratomost már nem csinálják.
ilyen asztalos vasdarabtól én is megijedtem volna :-)

nilatako · http://trywalkinginmyshoes.freeblog.hu 2007.05.17. 21:37:02

merilinmonro: köszi
még nem hordok semmit, de el fog jönni az idő, és akkor döntenem kell

Kriszta 2007.05.18. 11:16:27

Berci, de jó volt ez a videó, köszönöm!
Nekem is volt PRK-m (a hámréteget nem fel- és visszahajtották, hanem teljesen leszedték és visszanőtt) másfél éve és most tökjó látni, hogy mi történt! Csakhogy nekem leragasztották a másik szemem és nem tartott ilyen sokáig. Azóta 125%-os a szemem és bármikor bevállalnám újból!

Azoknak üzenem, akik félnek a szembirizgálástól: sose hittem volna, de úgy el tudják érzésteleníteni azt a területet, hogy még csak azt sem érzed, hogy EGYÁLTALÁN hozzáérnek. Nekem szemnyomásmérés után mondta a doki, hogy most bizony belenyúlt. Semmit nem éreztem.

jegyicsabi 2007.06.17. 15:19:15

Kedves Kriszta!

Nekem 2007. május 22-én volt PRK műtétem, és úgy érzem jól sikerült. Rövidlátó voltam, a jobb szemem -4,5, a bal szemem -4,75 dioptriás volt. 4 hét telt el a műtét óta, a távolátásom rendben van, de a közellátásom az tragikus. Összefolynak elöttem a betűk, ha újságot vagy számítógépes szöveget olvasok. Kérlek, írd meg légy szíves a tapasztalataidat ez ügyben, mert jelenleg kétségbe vagyok esve, hogy ez így marad.

Nagyon köszönöm előre is a szívességed.

bollakriszti 2007.11.15. 08:53:28

Sziasztok!
Nekem 2 hét múlva lesz intralasik műtétem. Nagyon félek tőle, de már elegem van a lencsézésből. A műtét közben mit lehet látni? Úgy értem, hogy fényeket, vagy sötétet, vagy mit??? Rengeteg pénzbe kerül és a videó valami borzalom! Mindjárt meggondolom magam!
süti beállítások módosítása